Nu är jag en gymnasieelev. Efter 9 år i grundskolan så har jag gått och blivit stor ”på riktigt”. Det känns så sjukt att säga det. Tänk att jag, lilla jag numera är en gymnasieelev och ska (även fast det känns som en evighet kvar) ta studenten om 3 år.

Skolstarten efter sommarlovet är alltid extra speciell, den skiljer sig från vårens terminsstart. Man blir ett år äldre på skolan, vissa saker är densamma, och vissa saker är helt nya.

För mig har skolstarten alltid inneburit positiva känslor (även fast jag kanske inte riktigt velat byta ut sena sommarkvällar och sovmornar mot tidiga historielektioner och berg av läxor). Jag har vetat ungefär vad som kommer, vart jag ska och vart allt finns, men viktigast av allt – jag har vetat vilka som finns där. I år var det inte så.

Förra veckan var min första vecka som gymnasieelev. Ny skola, i en ny miljö med nya människor. Efter 9 år i min gamla skola, med samma lärare och samma klasskamrater så ska jag nu helt plötsligt göra mig hemma på en ny skola.

Det har varit obehagligt, läskigt men också spännande. De första dagarna trivdes jag inte alls, efter bara första dagen så började jag må dåligt över att behöva gå till skolan, en känsla jag aldrig tidigare känt -jag kände mig inte hemma. Helt plötsligt så är alla andra mycket duktigare än mig, helt plötsligt så spelar småfel en roll, helt plötsligt så känns inte min kunskap tillräcklig.

Skulle jag gå här i tre år och känna mig vilsen? Inget här var ju som på min gamla skola. Min kompis Hugo sa däremot något som lättade upp allt för mig ‘”Josse, du kan inte jämföra 1 dag mot 9 år”. Och vet ni vad? Han har rätt.

Nu har jag gått en hel vecka på gymnasiet, jag känner mig fortfarande inte hemma, jag längtar fortfarande tillbaka till min gamla skola och samma rutiner och personer som jag levt med i grundskolan -men jag försöker och det blir bättre. Att bygga upp den relationen som jag hade till min gamla skola, det tar tid -och det är just det jag behöver ge mig själv -tid. Tid till att känna mig hemma, tid till att vänja mig och finna en trygghet här..

Jag önskar er, oavsett om ni ska börja ert första eller sista år på gymnasiet eller en ny termin i grundskolan ett superbra och lärorikt år -kom ihåg att lära er för livet och inte för stunden.

Kram Josefine